Molen Bataaf

Molen Bataaf

Winterswijkse molen

Bezoek de molen

Alle zaterdagen van 10 tot en met 16.00 uur en op koopzondagen. Dit is op de laatste zondag van de maand van 12 tot 17.00 uur. In juni tm. augustus zijn we dinsdags ook open tussen 10 en en 16.00 uur. Excursie op aanvraag via info@molenbataaf.nl. Kosten 25 euro voor de eerste tien personen. Elke persoon meer 2,50 euro.

Nationale Molendagen en Zangfietspad

Tijdens de Nationale Molendagen op 14 en 15 mei opent ook Molen Bataaf de deuren. Zaterdag 14 mei is het Woolds Mansleukoor te gast om de opening van het eerste Zangfietspad in Winterswijk op te luisteren vanaf de molenbelt. De onthulling is rond 14:00 uur aan de Bataafseweg.

Ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar. Het feit dat in 1922 het lied “Het plekje bij den molen”, beter bekend als “Daar bij die molen”, op de plaat werd gezet, is nu de aanleiding voor het plaatsen van het Zangfietspadbord bij het fietspad bij Molen Bataaf.

Zangfietspad

De gemeente Winterswijk is in 2020 door de Fietsersbond uitgeroepen tot Beste fietsgemeente. Het Zangfietspadbord, dat toenmalig wethouder Tineke Zomer daarbij trots in ontvangst mocht nemen, wordt nu in samenwerking met de gemeente nabij Molen Bataaf geplaatst. Het Zangfietspad werd bedacht in 2013 ‘om bewustwording te creëren over schaamtes zoals het zingen op de fiets’. Op een zangfietspad kun je ongegeneerd en uit volle borst zingen, zonder pauzes in je liedje omdat er iemand langs fietst.

100 jaar Hollandsche Molen

Het lied “Daar bij de molen” ontstond mede doordat al in 1922 de maatschappelijke discussie begon over het behoud van molens. In 1923 kwam uit die eerste golf van bezorgdheid de Vereeniging De Hollandsche Molen voort, de landelijke vereniging tot behoud van molens in Nederland, die volgend jaar het 100-jarig bestaan zal vieren.

Ontdek Molen Bataaf

Het oogstrelende uiterlijk van Molen Bataaf is alom bekend, maar de indrukwekkende binnenkant is voor velen nog onbekend. De Nationale Molendagen zijn een mooie gelegenheid voor bezoekers om zich door het binnenste van de molen te laten verrassen. In de molenbelt is ook een permanente tentoonstelling over de scholtenboeren, die de geschiedenis van de molen nog meer beklemtoont. Molen Bataaf is zaterdag 14 mei open van 10.00 tot 16.00 uur, zondag 15 mei van 12.00 tot 17.00 uur.

Bij voldoende wind draait de molen.

Voor groepsexcursies op een ander moment kunnen belangstellenden altijd contact opnemen via info@molenbataaf.nl . Voorts is de molen wekelijks geopend op zaterdag, in het laatste weekend van de maand op zondag.