)
Molen Bataaf
Winterswijkse molen
Bezoek de molen
Alle zaterdagen van 10 tot en met 16.00 uur en op koopzondagen. Dit is op de laatste zondag van de maand van 12 tot 17.00 uur. Excursie op aanvraag via info@molenbataaf.nl. Kosten 25 euro voor de eerste tien personen. Elke persoon meer 2,50 euro.
Molenaar – Een vak apart
De molenaar heeft het weer bekeken thuis, dit doet hij ook weer als hij op de molen komt.
Waar de wind vandaan komt is belangrijk omdat de wieken in de wind moeten staan om de wieken rond te laten gaan. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat de molenaar weet of er geen storm bliksem of andere gevaarlijke situaties vanuit het weer kunnen ontstaan.
De wieken liggen altijd aan de ketting als de molenaar weg gaat en deze zullen dus voordat hij kan “kruien” eraf moeten net als de bliksemmafleider.
De molenaar zal de wieken in de wind zetten, hij doet dit met het rad aan de staart van de molen. Samen met behulp van kettingen trekt hij de staart een richting op zodat de wieken in de wind komen te staan. Dit noemen we “kruien” en is best wel een zwaar werk.
De molenaar zal daarna de assen smeren en de “pal” eraf halen, dat is de teruglooprem. Het smeren gebeurt met varkensreuzel zoals dit voor honderden jaren al is gedaan.
Dan als de wieken in de wind staan zal de molenaar aan de hand hoeveel wind er staat en of hij wil gaan malen meer of minder zeilen zetten. Vaak zullen niet de hele zeilen worden voor gelegd halve zeilen worden vaak gebruikt. Via de heklaten klimt de molenaar in de wieken om de zeilen vast te maken.
Veiligheid op de molen is zeer belangrijk en dus voordat de molenaar nu verder gaat zal hij de veiligheidshekken neer zetten zodat bezoekers niet binnen het bereik van de wieken kunnen komen.
Als de zeilen erop zitten en alles is gedaan kan de molen van de “vang” dat is de rem die helemaal boven in de kap zit waarmee de molen stil gezet kan worden. Het vangtouw hangt altijd bij het kruirad aan de staart.
Malen
Malen is het werk waarvoor de molen is gebouwd en zal dit ook nog even nader toelichten.
De molenaar zal als de molen stil staat de “steenspil” in het werk zetten, dit is een rondsel met staak waar kammen in zitten die in het bovenwiel lopen zodat de steen wordt aangedreven door de molen.
Hij zal daarna de “kaar” vullen met graan deze voert tijdens het malen het graan in de “schuddebak” welke net boven het “kropgat” uitkomt waar het graan in de steen komt.
De “schuddebak” zorgt voor een regelmatige toevoer van het graan dat gemalen moet worden. Wanneer er gemalen wordt maakt de “schuddebak” vaak het meeste geluid.
Dan moet ook nog een zak aan de meelpijp gehangen worden waar het gemalen meel in kan glijden.
Wist je dat: wanneer de molen op normale snelheid draait de graankorrels ongeveer met 5 seconden al als meel uit de steen komt. Dit willen we ook zo snel omdat anders het meel te warm zou worden en daardoor de kwaliteit achteruit zou kunnen gaan.
Op een goeie dag met genoeg wind zou een molenaar met 2 stenen zo 500 KG. Meel kunnen draaien

Verteltheater gaf een extra aan het verhaal van de Molen
Molen Bataaf kan terugzien op geslaagde Monumentendagen. Ondanks de hitte op beide dagen kwamen er constant bezoekers. Het Verteltheater deed een stukje geschiedenis, achtergrond en bewondering uit de doeken, waarbij de bijdrages van de voormalige molenaarsfamilie te Lintum een inkijkje gaven in hoe de familie de laatste uren van het molenaarsbezit beleefde.
Lees verder >>
Dichter bij de molen – Verteltheatertje Molen Bataaf
Bij Molen Bataaf wordt tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september een verteltheatertje ingericht. Aanleiding is het thema Levend Erfgoed, dat de landelijke organisatie van de Open Monumentendagen aan dit jaarlijkse weekend heeft gekoppeld. Molen Bataaf roept mensen op om hun beleving van of verbinding met Molen Bataaf op te schrijven en eventueel voor te…
Lees verder >>
Praktijk Thuiskomen Bij Jezelf in de Molen
Het Bestuur van Molen Bataaf is blij dat ze vanaf 1 oktober aanstaande een nieuwe huurder heeft gevonden. De Praktijk Thuiskomen Bij Jezelf start vanaf dat moment haar praktijk in de molen. Beide partijen zien elkaar als aanvulling in historische, schilderachtige en rustgevende omgeving.
Lees verder >>
Ruimte in de molen te huur
Unieke kans: 𝗝𝗲 𝗸𝗮𝗻𝘁𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗲𝗲𝘂𝘄𝗲𝗻𝗼𝘂𝗱𝗲 𝗠𝗼𝗹𝗲𝗻 𝗕𝗮𝘁𝗮𝗮𝗳. Bataafseweg 20 (Molen Bataaf), € 800,- excl. BTW per maand. Op de begane grond is aan de westzijde een mooi afgewerkte kantoorruimte beschikbaar. Het betreft een heerlijk rustige en sfeervolle werkruimte. Het nuttige vloeroppervlakte is ca. 82 m². Hij is voorzien van…
Lees verder >>